gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 848]

Biszkopt na słodko

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo słodki placek, smakował całej rodzinie. Zwłaszcza jego słodkim smakiem zachwycały się dzieci. Smacznego.

Biszkopt na słodko Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt na słodko

 

  • BISZKOPT
  • 6 jaj
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki zwykłej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 Śnieżka
  • 2 śmietanki fix
  • 3 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 kisiel truskawkowy
  • MASA II
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki żelatyny
  • 2 śmietanki fix
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 Śnieżka
  • POLEWA
  • 1 gorzka czekolada
  • 2 łyżki cukru
  • 1/5 szklanki śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Biszkopt na słodko
BISZKOPT: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ucierać. Zwolnić obroty miksera, dodawać kolejno po jednym żółtku, pod koniec wmieszać delikatnie przesiane obie mąki połączone z proszkiem do pieczenia. Piec około 30 min w 180st. Zimny przekroić wzdłuż na pół i nasączyć rumem.

MASA I: Śmietanę ubić dodać puder, Śnieżkę, oraz śmietankę fix i żelatynę wcześniej przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Pod koniec delikatnie wmieszać kisiel w proszku. Wyłożyć na pierwszy placek, przykryć drugim i docisnąć. Tak samo postąpić z drugą kremówką (tylko nie dodawać kisielu), wyłożyć na drugi placek, wyrównać.

POLEWA: Kremówkę, czekoladę i cukier dać do rondelka rozpuścić zagotować, zimną polać po placku według uznania.
Biszkopt na słodko
Przygotować najpierw masę na biszkopta.
Biszkopt na słodko
Po upieczeniu przekroić wzdłuż na pół i nasączyć rumem
Biszkopt na słodko
Wyłożyć przygotowaną masę kremówkową pierwszą
Biszkopt na słodko
Przykryć drugą połową biszkopta i na nią wyłożyć masę II