Paczajka

Paczajka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Biszkopt z kaszą manną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dla tych co lubią kaszę manną na słodko to idealny deser.

Biszkopt z kaszą manną Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Biszkopt z kaszą manną

 

 

 

  • Dodatkowo: 2 paski mlecznej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z kaszą manną
Białka ubić na sztywno, wsypać cukier, ubijać jeszczę chwilę. Dodać żółtka i ubijać 2-3 minuty. Wsypać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia oraz orzechy i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej pergaminem prostokatnej formy i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto wyjąć, ostudzić i przekroić na pół. Przygotować krem. Kaszę mannę ugotować na mleku z cukrem waniliowym i odstawić aż wystygnie. Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, dodawać stopniowo po łyżeczce kaszy i ucierać, aż powstanie jednolita masa. Sok z cytryny lekko podgrzać i po kilka kropli wlewać do kremu, delikatnie ucierając. Masą przełożyć blaty biszkoptowe i posmerować wierzch ciasta.Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać nią ciasto. Kiedy masa zastygnie pokroić biszkopt na kwadratowe porcje.
Biszkopt z kaszą manną
Ciasto wylane do kwadratowej blaszki wyłozonej papierem do pieczenia.
Biszkopt z kaszą manną
I już pokrojone na kwadraciki. Do zdjęcia zostały mi się tylko trzy kawałki.