mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Biszkopt na tort

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Ciasto jest puszyste, pulchne, świetnie wyrasta i łatwo je przekroić na cztery, a nawet pięć cienkich blatów.

Biszkopt na tort Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt na tort

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt na tort
Białka oddzielamy od żółtek. Następnie białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli, pod koniec stopniowo wsypujemy cukier i dalej miksujemy na sztywną pianę. Do piany wbijamy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia. Do masy dodajemy partiami przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko łyżką. Po czym wlewamy olej i dokładnie mieszamy. Tortownicę smarujemy cienko margaryną, dno wykładamy papierem do pieczenia, a boki obsypujemy bułką tartą. Masę wylewamy do tortownicy, wyrównujemy łyżką. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 175*C na 50 - 55 minut i pieczemy do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy formę z pieca, a po 5 minutach zdejmujemy obręcz i wykładamy ciasto do góry nogami, ostrożnie zdejmujemy papier, pozostawiając do całkowitego ostudzenia. Ostudzony biszkopt kroimy na 4 - 5 blatów.
Biszkopt na tort
Białka ubijam na sztywno z solą i cukrem
Biszkopt na tort
Do piany z białek dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy
Biszkopt na tort
Tortownicę smaruję margaryną i obsypuję bułką tartą
Biszkopt na tort
Masę wylewam do przygotowanej tortownicy i wstawiam do pieca