2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Mini pączki karnawałowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Małe puchate kuleczki, miła odmiana tradycyjnego pączka dla tych którzy nie przepadają za nadziewanymi. Pyszne!

Mini pączki karnawałowe

Składniki:

Mini pączki karnawałowe

 

 

  • Glazura lukrowa:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 – 5 łyżek gorącej wody
  • Kilka kropel naturalnego ekstraktu z cytryny

Sposób przygotowania:

Mini pączki karnawałowe

ETAP 1:

Mini pączki karnawałowe
wyrośnięte ciasto musi być mega puszyste

Mąkę mieszamy w misce z suchymi drożdżami , żółtkami, szczyptą soli, cukrem, wlewamy ciepłe mleko i wyrabiamy ręcznie ciasto.
Gdy ciasto bedzie wyrobione wlewamy tłuszcz z masła oraz spirytus ponownie zagniatamy.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu aż podwoi objętość.

ETAP 2:

Mini pączki karnawałowe
Ciasto rozwałkować wycinać literatką kółeczka

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść na stolnicy, rozwałkować , wyciąć literatką okrągłe małe kółeczka.

ETAP 3:

Mini pączki karnawałowe
smażyć z obu stron na złocisto, zimne polukrować

Smazyć na rozgrzanym oleju aż będą złociste. Odsączyć z tłuszczu, cukier puder utrzeć z odrobiną aromatu cytrynowego polukrować pączki .

Smacznego!