Sposób przygotowania:
Tort z kremem jogurtowym z białą czekoladąBiszkopt:
Białka należy ubić na sztywno i kolejno powoli połączyć z cukrem oraz żółtkami. Na koniec stopniowo wmieszać mąkę przesianą z kakao. Masę przelać do formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Biszkopt piec w rozgrzanym piekarniku przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu blaszkę wyjąc z piekarnika i zrzucić na miękkie podłoże z wysokości około 30-50 cm. Następnie wstawić ją ponownie do piecyka i pozostawić do ostudzenia. Ciasto przekroić na 3 krążki.
Krem:
Czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej pozostawić do lekkiego ostudzenia. Jogurt powoli zmiksować z płynną czekoladą. Na końcu całość połączyć bitą śmietanę w proszku. Krem powinien posiadać jednolitą oraz sztywną konsystencję.
Nasączenie:
Wodę połączyć z sokiem cytrynowym.
Całość:
Ułożyć pierwszą część biszkoptu, nasączyć ją, posmarować dżemem oraz 1/2 kremu. Całość przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć, znowu posmarować dżemem oraz resztą kremu. Na kremie umieścić ostatni spód biszkoptu i nasączyć.
Polewa:
Czekoladę roztopić z dodatkiem mleka/masła. Gotową polewą polać po wierzchu tortu. Całość udekorować zgodnie z uznaniem.