Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Biszkopt- piegusek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Delikatny i puszysty biszkopt.

Biszkopt- piegusek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Biszkopt- piegusek

 

  • 6 sztuk jaja,
  • 1 szklanka mąka pszenna,
  • 1/2 szklanki mąka ziemniaczana,
  • 1 szklanka cukier,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 1 szczypta Sól,
  • 3 łyżki mak sypany,
  • 2-3 łyżki wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Biszkopt- piegusek
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka jaj utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać do nich po kolei obie mąki i proszek do pieczenia, później mak i wiórki kokosowe. Całość dokładnie wymieszać dodając po łyżce sztywnej piany z białek. Jednolitą masę przełożyć do wyłożonej pergaminem blaszki. Ciasto piec około 35 minut w temperaturze 170- 180 stopni. Tak przygotowane ciasto można dowolnie udekorować, no. czekoladą lub lukrem, można je także przełożyć masą.
Biszkopt- piegusek
Biszkopt- piegusek
Biszkopt- piegusek
Biszkopt- piegusek
Biszkopt- piegusek
Biszkopt- piegusek