anja3107

anja3107

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Biszkopt przekładany masą śmietanową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo dobry placek, który robi się szybko i przyjemnie. Zapewne zasmakuje każdemu w rodzinie. Polecam.

Biszkopt przekładany masą śmietanową Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Biszkopt przekładany masą śmietanową

BISZKOPT CIEMNY:

  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1 1/2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

BISZKOPT JASNY:

MASA:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 śmietanki fix
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe

DODATKOWO:

  • pół tabliczki mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Biszkopt przekładany masą śmietanową
BISZKOPT CIEMNY: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie zmniejszyć obroty i dodać żółtka. Mąkę połączyć z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Wylać na blachę i piec w 180 st około 20 min. 
BISZKOPT JASNY: Tak samo postąpić z jasnym biszkoptem, tylko zamiast kakao dodać mąkę ziemniaczaną. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wody. 

MASA: Śmietanę ubić, gdy zacznie gęstnieć dodać cukier puder, śmietanki fix oraz tężejącą galaretkę. Na kakaowy biszkopt wyłożyć połowę masy śmietanowej, przykryć jasnym biszkoptem oraz drugą połową masy. Wierzch posypać startą czekoladą.  

 
Biszkopt przekładany masą śmietanową
Na sam początek przygotować biszkopta ciemnego.
Biszkopt przekładany masą śmietanową
Następnie przygotować biszkopta jasnego.
Biszkopt przekładany masą śmietanową
Masę śmietankową ubić z dodatkami jak podano w przepisie.
Biszkopt przekładany masą śmietanową
Masę wyłożyć na biszkopta ciemnego, rozłożyć.
Biszkopt przekładany masą śmietanową
Przykryć drugim biszkoptem, wyłożyć masę i posypać czekoladą.
Biszkopt przekładany masą śmietanową
Biszkopt przekładany masą śmietanową- polecam
Biszkopt przekładany masą śmietanową
Biszkopt przekładany masą śmietanową- polecam