gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Torcik śmietankowo - czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Torcik z malinami i porzeczkami, przekładamy masą śmietanową i masą czekoladową. Polecam do kawki :)

Torcik śmietankowo - czekoladowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik śmietankowo - czekoladowy

 

  • BISZKOPT:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka maki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA CZEKOLADOWA:
  • 2 mleczne czekolady (200 gram)
  • 150 gram margaryny
  • 50 ml śmietanki 30%
  • MASA ŚMIETANOWA:
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan Fix
  • maliny i porzeczki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Torcik śmietankowo - czekoladowy
BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek, po czym białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy żółtka oraz cukier i dalej ubijamy na puszystą masę. Następnie wsypujemy mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i całość dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą tortownice. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni. Zimny biszkopt przekrawamy na dwa blaty. MASA CZEKOLADOWA: Do mniejszego garnuszka przekładamy margarynę , czekolady i śmietankę. Mieszając podgrzewamy na małym ogniu, do momentu roztopienia i połączenia się składników. Przestudzoną polewą smarujemy wierzchy dwóch biszkoptów. MASA ŚMIETANOWA: Śmietanę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru i śmietanfixów. Połowę wykładamy na jeden biszkopt, po czym przykrywamy drugim i na wierzchu oraz po bokach rozsmarowujemy resztę ubitej śmietany. Gotowy torcik dekorujemy malinami , porzeczkami i starta na tarce o drobnych oczkach czekoladą.
Torcik śmietankowo - czekoladowy
Masę wylewamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą tortownice.
Torcik śmietankowo - czekoladowy
Zimny biszkopt przekrawamy na dwa blaty...
Torcik śmietankowo - czekoladowy
Do mniejszego garnuszka przekładamy margarynę , czekolady i śmietankę. Mieszając podgrzewamy na małym ogniu, do momentu roztopienia i połączenia się składników.
Torcik śmietankowo - czekoladowy
Ubitą śmietanę wykładamy na pierwszy biszkopt, przykrywamy drugim i rozsmarowujemy resztę na wierzchu i bokacch tortu.