zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Biszkopt lekko kakaowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Wystarczy upiec taki biszkopt, zrobić dowolną masę i mamy super torcik

Biszkopt lekko kakaowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt lekko kakaowy

 

  • 2 czubate łyżki rozpuszczalnego kakao
  • 5 łyżek mąki pszennej typ 500
  • 5 łyżek maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szk cukru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 5 dużych wiejskich jajek
  • masło do wysmarowania formy
  • bułka tarta do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Biszkopt lekko kakaowy
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piekarnik nastawić na 150 stopni. Białka oddzielić od żółtek. Obie mąki przesiać przez sito razem z kakao i proszkiem do pieczenia. W misce robota umieścić białka i ubić je. Następnie dla utrwalenia piany dodać cukier i cukier waniliowy i dokładnie ubić. Do piany dodać żółtka i delikatnie je połączyć z białkami. Potem robot zmniejszyć na najmniejsze obroty i dodać mieszankę mąki i dodawać ją po łyżce i wszystko połączyć. Masę wylać do przygotowanej tortownicy i wstawić blaszkę do piekarnika na 40 minut. Biszkopt po upieczeniu wyjąć z piekarnika, następnie z blaszki i odwrócić do góry dnem aby zrównać górę biszkopta. Całkowicie wystudzony biszkopt przekroić na krążki i przekładać masą śmietanowa lub innym kremem.
Biszkopt lekko kakaowy
najpierw ubić pianę potem dodać żółtka a następnie mieszankę mąk
Biszkopt lekko kakaowy
masę wylać do przygotowanej tortownicy ...
Biszkopt lekko kakaowy
biszkopt piec przez 40 minut w 150 stopniach
Biszkopt lekko kakaowy
biszkopt po upieczeniu odwrócic do góry dnem