ilka222

ilka222

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 126]

Biszkopt przekladany z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przekładane ciasto biszkoptowe z masą budyniową z dodatkiem galaretki, polane polewą czekoladową i udekorowane posypką cukrową

Biszkopt przekladany z galaretką

Składniki:

Biszkopt przekladany z galaretką

Biszkopty

  • Biszkopt kakaowy:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżeczki kakao
  • Biszkopt jasny:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa

  • 1/2 litra mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • kostka margaryny
  • ok. 3 łyżki cukru

Polewa

Pozostałe składniki

  • 2 galaretki jednego koloru
  • posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

Biszkopt przekladany z galaretką

Pieczenie biszkoptów

Biszkopt przekladany z galaretką
Upiec biszkopt kakaowy i jasny, pozostawić do wystygnięcia. W jasnym zrobić otwory

Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier, następnie żółtka, po czym delikatnie wymieszać z mąką zmieszaną z proszkiem. Wymieszać z kakao . Piec ok.20 min w 160 C. Upieczony biszkopt odstawić aby wystygł.


W ten sam sposób upiec biszkopt jasny, z tym, że czas pieczenia to ok.15 min. Gdy biszkopt wystygnie, powykrawać szklaneczką dziurki.


Przygotować galaretki w trochę mniejszej ilości wody niż na opakowaniu. Odstawić do wystygnięcia.

Masa budyniowa

Biszkopt przekladany z galaretką
Przygotować masę budyniową, kakaowy biszkopt przekroić

Z podanej ilości mleka odlać trochę i rozprowadzić proszek budyniowy, resztę mleka zagotować z cukrem, następnie wlać mieszankę, ugotować budyń.


Gdy budyń wystygnie, zmiksować go z margaryną. Ciemny biszkopt przekroić na połowę. Przekładać ciasto- ciemny biszkopt-na niego połowę masy budyniowej, przykryć biszkoptem z dziurkami.

Przekładanie

Biszkopt przekladany z galaretką
W otwory nałożyć galaretkę, posmarować resztą masy

W powstałe otwory w jasnym biszkopcie nałożyć tężejącą galaretkę, po czym rozsmarować resztę masy budyniowej i przykryć kakaowym biszkoptem.

Wykończenie

Biszkopt przekladany z galaretką

Do garnka przełożyć wszystkie składniki na polewę, postawić na małym ogniu i cały czas mieszając zagotować, po czym odstawić, gdy trochę ostygnie polać ciasto, wstawić do lodówki. Udekorować.