katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Biszkopt przekładany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Mało pracochłonny biszkopt z masą .

    Biszkopt przekładany

Składniki:

Biszkopt przekładany

 

  • biały ser 75 dag
  • galaretka cytrynowa 1 op
  • żelatyna 2 łyżeczki
  • masło [0,25] 1/2 szt
  • jajko 1 szt
  • rodzynki 1 szkl
  • czekolada 1 szt
  • powidła śliwkowe albo dżem

 

  • na ciasto

 

  • jajka 6 szt
  • cukier 1 szkl
  • mąka 1 1/2 szkl
  • kakao 3-4 łyżki
  • woda 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt przekładany
Jajka wybijamy oddzielając żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, żółtka i wodę. Na koniec trzeba wmieszać sypkie składniki. Przekładamy do przygotowanej blaszki i pieczemy ok 35 min w 180 stopniach. Ciasto trzeba wystudzić i przekroić na połowy. Żelatynę zalewamy ok 1/2 szklanki gorącej wody i mieszamy. Dodajemy galaretkę i mieszamy tak długo aż się rozpuści. Jajko, masło i cukier miksujemy. Miksując dodajemy ser. Na koniec dodajemy przestudzoną ale płynną galaretkę. Musimy wmieszać opłukane rodzynki i połamaną czekoladę. Dolną część placka smarujemy powidłami albo dżemem i wykładamy przygotowaną masę. Przykrywamy drugą częścią ciasta i lekko dociskamy. Schładzamy. Polewamy polewą albo dowolnie dekorujemy.