Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Biszkopt Śnieżynka z likierem amaretto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Biszkopt o smaku amaretto polany białą czekoladą. W środku krem z serków mascarpone z sokiem pomarańczowym. Idealny do kawki, czy też herbatki. Polecam !

Biszkopt Śnieżynka z likierem amaretto

Składniki:

Biszkopt Śnieżynka z likierem amaretto

Biszkopt:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej typ 480
  • 6 jajek wiejskich
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 750 g serka mascarpone
  • sok z dwóch pomarańczy
  • 1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:

  • likier amaretto do nasączenia biszkoptu

Polewa:

Posypka:

  • gwiazdki opłatkowe wg uznania

Sposób przygotowania:

Biszkopt Śnieżynka z likierem amaretto

1.

Biszkopt Śnieżynka z likierem amaretto
Oddzielenie żółtek do garnuszka, a białek do miski

Oddzielić białka od żółtek.

2.

Biszkopt Śnieżynka z likierem amaretto
Zmiksowanie piany ze szczyptą soli i dodanie żółtek

Ubić pianę ze szczyptą soli, dodać żółtka i dalej miksować.

3.

Biszkopt Śnieżynka z likierem amaretto
Wsypanie cukru pudru do piany i zmiksowanie

Wsypać cukier puder, miksować.

4.

Biszkopt Śnieżynka z likierem amaretto
Wymieszanie mąki z proszkiem do pieczenia i zmiksowanie

Na końcu wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować.

5.

Biszkopt Śnieżynka z likierem amaretto
Przelanie ciasta do tortownicy wyłożonej papierem i obsypanej bułką tartą

Przygotować dużą tortownicę, dno wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przelać ciasto.

6.

Biszkopt Śnieżynka z likierem amaretto

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 40 minut.

7.

Biszkopt Śnieżynka z likierem amaretto

Wystudzić biszkopt.

8.

Biszkopt Śnieżynka z likierem amaretto

Przekroić biszkopt na dwie połowy.

9.

Biszkopt Śnieżynka z likierem amaretto

Nasączyć likierem amaretto.

10.

Biszkopt Śnieżynka z likierem amaretto

Serki mascarpone przełożyć do naczynia, wycisnąć sok z pomarańczy i zmiksować. Dosypać cukier puder i ponownie zmiksować.

11.

Biszkopt Śnieżynka z likierem amaretto

Posmarować kremem biszkopty.

12.

Biszkopt Śnieżynka z likierem amaretto

Przykryć drugą połową biszkoptu i ponownie nasączyć likierem wierzch.

13.

Biszkopt Śnieżynka z likierem amaretto

Roztopić białą czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka i oblać biszkopt.

14.

Biszkopt Śnieżynka z likierem amaretto

Udekorować biszkopt i wstawić do lodówki. Smacznego !