Sposób przygotowania:
Biszkopt Śnieżynka z likierem amaretto1.
Oddzielić białka od żółtek.
2.
Ubić pianę ze szczyptą soli, dodać żółtka i dalej miksować.
3.
Wsypać cukier puder, miksować.
4.
Na końcu wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować.
5.
Przygotować dużą tortownicę, dno wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przelać ciasto.
6.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 40 minut.
7.
Wystudzić biszkopt.
8.
Przekroić biszkopt na dwie połowy.
9.
Nasączyć likierem amaretto.
10.
Serki mascarpone przełożyć do naczynia, wycisnąć sok z pomarańczy i zmiksować. Dosypać cukier puder i ponownie zmiksować.
11.
Posmarować kremem biszkopty.
12.
Przykryć drugą połową biszkoptu i ponownie nasączyć likierem wierzch.
13.
Roztopić białą czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka i oblać biszkopt.
14.
Udekorować biszkopt i wstawić do lodówki. Smacznego !