SUPERPRZEPIS

Ciasto z kremem cytrynowym

  • 15
  • Bo
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Ciasto z kremem cytrynowym Więcej zdjęć (2)

Pyszny , puszysty , winny placek z cytrynowym kremem , bitą śmietaną i ananasami

Składniki:

Ciasto z kremem cytrynowym

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z kremem cytrynowym
Białka oddzielić od żółtek , ubić na sztywną pianę , stopniowo dosypując cukier , ubijać do rozpuszczenia się cukru , następnie dodać żółtka . Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia , porcjami dodawać do masy jajecznej, delikatnie wymiesza . Ciasto wylać do formy o wymiarach 22/38cm. piec około 25-30minut w temp. 160-175*C . Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwie części .



KREM CYTRYNOWY: Szklankę wodę, sok z cytryny i ananasa wlać do garnka , wsypać cukier i zagotować . W 1/2 szkl. wody roztrzepać żółtka , mąkę ziemniaczaną , mąkę pszenną i 2 budynie śmietankowe , wlać na gotującą się wodę z sokami i cukrem , ugotować budyń , wystudzić . Masło utrzeć , dodając wystudzony budyń cytrynowy , wszystko razem dobrze utrzeć (jeśli krem jest dla kogoś zbyt kwaśny można podczas ucierania dosypać cukru pudru.)



MASA ŚMIETANOWA: Schłodzoną śmietanę ubić razem z cukrem pudrem . Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. wody ( jeśli żelatyna nie chce się rozpuścić należy podgrzać ) ciepłą żelatynę stopniowo wlewać do ubitej śmietany szybko miksując . Ananasy pokroić w kostkę .



PRZEŁOŻENIE PLACKA: biszkopt-krem cytrynowy-pokrojone ananasy-bita śmietana -biszkopt cukier puder do dekoracji
Ciasto z kremem cytrynowym
Place można udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową