anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Ciasto śnieżynka ulubiona

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

polecam to ciasto, jest pyszne.

Ciasto śnieżynka ulubiona

Składniki:

Ciasto śnieżynka ulubiona

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • Dodatki:
  • dżem o dowolnym smaku(ja dałam z czarnej porzeczki)
  • 1 litr śmietany 30%
  • czubata łyżka cukru pudru
  • wiórki kokosowe
  • 2 zagęstniki fix
  • Polewa kakaowa

 

Sposób przygotowania:

Ciasto śnieżynka ulubiona
Zimne jajka rozbić, z białek ubić sztywną pianę z odrobiną soli, następnie dodać cukier wymieszany z wanilią,potem żółtka, na końcu mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Blaszkę o wymiarach 25 x 40 cm wysmarować lekko tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia, piec w 180st C około 40 min. Upieczony i wystudzony biszkopt, przekroić na pół,posmarować dżemem, na to wyłożyć część bitej śmietany, ubitej z cukrem pudrem (ubijamy zimną śmietanę) na koniec dodać zagęstniki fiksy. Następnie przykrywamy drugą połową ciasta, polewamy polewą , na parę minut wstawiamy do lodówki do aż zastygnie. Gdy polewa zastygnie, wykładamy resztę śmietany delikatnie smarujemy po cieście, posypujemy wiórkami kokosowymi i chłodzimy w lodówce. Smacznego.