zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 720]

Biszkopt - wg mnie idealny

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Biszkopt doskonały do przekładania wszelakimi masami .

Biszkopt - wg mnie idealny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt - wg mnie idealny

 

  • 7 świeżych jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • budyń śmietankowy lub waniliowy
  • opcjonalnie 2 łyżki oleju
  • szczypta soli do ubicia białek

 

  • szklanki o pojemności 220 ml

Sposób przygotowania:

Biszkopt - wg mnie idealny
Białka oddzielam od żółtek i wbijam do większej miseczki. Żółtka wbijam do mniejszej. Do białek dodaję ciut soli i ubijam, nie przerywając ubijania dosypuję małe porcje cukru. Jak już masa jest sztywna, dodaję po jednym żółtku, dalej ubijając.



Mąkę mieszam razem z budyniem i proszkiem do pieczenia, przesiewam po troszku do ubitych jajek, za każdym razem bardzo delikatnie mieszam łyżką. Jeżeli dodaję olej to właśnie na samym końcu, biszkopt jest wilgotniejszy.



Tortownicę smaruję masłem lub margaryną, wysypuję drobną bułką tartą, wlewam ciasto i wkładam do wcześniej nagrzanego piekarnika, 180 st. C na 40-45 minut.



Po upieczeniu biszkopt zostawiam przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika ( 15 minut). Następnie go wyciągam, i po 10 minutach wykładam na papier do pieczenia do góry dnem. W ten sposób wierzch ładnie się wyrównuje.



Ta porcja wystarcza na wysoki tort, u mnie 4 blaty. Tortownica o średnicy 28 cm
Biszkopt - wg mnie idealny
Białka oddzielam od żółtek i wbijam do większej miseczki. Żółtka wbijam do mniejszej. Do białek dodaję ciut soli i ubijam, nie przerywając ubijania dosypuję małe porcje cukru. Jak już masa jest sztywna, dodaję po jednym żółtku, dalej ubijając.
Biszkopt - wg mnie idealny
Mąkę mieszam razem z budyniem i proszkiem do pieczenia, przesiewam po troszku do ubitych jajek, za każdym razem bardzo delikatnie mieszam łyżką.
Biszkopt - wg mnie idealny
Tortownicę smaruję masłem lub margaryną, wysypuję drobną bułką tartą, wlewam ciasto i wkładam do wcześniej nagrzanego piekarnika, 180 st. C na 40-45 minut
Biszkopt - wg mnie idealny
Następnie go wyciągam, i po 10 minutach wykładam na papier do pieczenia do góry dnem. W ten sposób wierzch ładnie się wyrównuje. Ta porcja wystarcza na wysoki tort, u mnie 4 blaty