zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Biszkopt wg Zewy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

każdy ma swój sposób na biszkopt, to jest jeden z kilku moich.......

Biszkopt wg Zewy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Biszkopt wg Zewy

 

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt wg Zewy
Margarynę stopić i wystudzić.
Obie mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać.
Gdy piana jest mocno ubita dodawać po jednym żółtku i dalej miksować ale na małych obrotach.
Maleńkim strumieniem w trakcie ubijania wlewać margarynę.
Na koniec mikser przełączyć na najmniejsze obroty i dodawać po łyżce mąki.
Masę przelać do tortownicy z dnem wysmarowanym margaryną i wysypanym bułką tartą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 40 minut.
Biszkopt wg Zewy
białka dokładnie ubić na sztywną pianę z cukrem dodając żóltka.
Biszkopt wg Zewy
gotową masę przelac do tortownicy i piec 40 minut w 150 stopniach.