eluchap

eluchap

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Biszkopt z ananasem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Biszkopt z ananasem to prawdziwy smakołyk

Biszkopt z ananasem

Składniki:

Biszkopt z ananasem

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 20 dag cukru
  • 20 dag mąki
  • 1 łyżka octu
  • 4 łyżki wody przegotowanej zimnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa:
  • Sok z dużej puszki ananasów 565 g
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 4 żółtka

 

  • Beza:
  • 4 białka
  • 20 dag cukru
  • 20 dag wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Biszkopt z ananasem
Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać do uzyskania kremowej konsystencji. Dodać żółtka, wodę wymieszaną z octem. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć.
Temperatura piekarnika : 180*C
Czas pieczenia: 20-30minut

Masa:
Sok z dużej puszki ananasów uzupełnić wodą do jednej szklanki i na tym ugotować budyń dodając jedną łyżkę mąki i jedną łyżkę cukru. 1 kostkę margaryny utrzeć z 4 żółtkami dodawać stopniowo ugotowany budyń. Do utartej masy dodać pokrojone w kostkę (odsączone ananasy).

Beza:
Białka ubić z cukrem, dodać wiórki i upiec na złoty kolor w temp.p. 180 stopni piec na papierze do pieczenia i ostudzoną beze położyć na masę.

Biszkopt+Masa+Beza