malinka84

malinka84

Starszy Kucharz
[Przepisów: 45]

biszkopt z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

najlepiej smakuje 2-3 dnia gdy herbatniki zmiękną

biszkopt z bitą śmietaną

Składniki:

biszkopt z bitą śmietaną

 

  • duża puszka brzoskwiń
  • 2 duże kisiele brzoskwiniowe
  • 1l soku brzoskwiniowego ewentualnie pomarańczowego
  • 3/4l śmietany kremówki 36%
  • 1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa
  • 1 galaretka cytrynowa lub żelatyna
  • herbatniki z jednej strony czekoladowe 20-25 dag
  • biszkopt

Sposób przygotowania:

biszkopt z bitą śmietaną
upiec biszkopt w formie25-40, ostudzić. brzoskwinie odsączyć z soku, sokiem nasączyć biszkopt. na litrze soku brzoskwiniowego ugotować oba kisiele i dodać wcześniej namoczoną w 5 łyżkach zimnej wody galaretkę brzoskwiniową. dodać pokrojone w paseczki brzoskwinie i wszystko energicznie mieszać łyżką pozostawiając na małym ogniu ok. 2 min. masę wylać na ciasto, wyrównać powierzchnię i odstawić do ostygnięcia. w tym czasie namoczyć cytrynową galaretkę lub żelatynę w 5 łyżkach gorącej wody. pozostawić do napęcznienia. kremówkę ubić z cukrem waniliowym, jeśli użyjemy żelatyny lub z 2 łyżkami cukru pudru, jeśli użyjemy galaretki. do ubitej śmietany dodać rozpuszczoną i ostudzoną galaretkę (żelatynę) i dokładnie wymieszać. wylać śmietanę na zimny spód z masą. na wierzchu ułożyć herbatniki czekoladą do góry. wstawić do lodówki.

Tagi:

biszkopt