Sposób przygotowania:
biszkopt z bitą śmietaną
upiec biszkopt w formie25-40, ostudzić. brzoskwinie odsączyć z soku, sokiem nasączyć biszkopt. na litrze soku brzoskwiniowego ugotować oba kisiele i dodać wcześniej namoczoną w 5 łyżkach zimnej wody galaretkę brzoskwiniową. dodać pokrojone w paseczki brzoskwinie i wszystko energicznie mieszać łyżką pozostawiając na małym ogniu ok. 2 min. masę wylać na ciasto, wyrównać powierzchnię i odstawić do ostygnięcia. w tym czasie namoczyć cytrynową galaretkę lub żelatynę w 5 łyżkach gorącej wody. pozostawić do napęcznienia. kremówkę ubić z cukrem waniliowym, jeśli użyjemy żelatyny lub z 2 łyżkami cukru pudru, jeśli użyjemy galaretki. do ubitej śmietany dodać rozpuszczoną i ostudzoną galaretkę (żelatynę) i dokładnie wymieszać. wylać śmietanę na zimny spód z masą. na wierzchu ułożyć herbatniki czekoladą do góry. wstawić do lodówki.