Sposób przygotowania:
Biszkopt z bitą śmietaną i galaretkami
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Partiami dodajemy cukier. Gdy ten połączy się z białkami dodajemy po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera do najmniejszych. Do masy jajecznej dodajemy po łyżce przesiane sypkie składniki. Całość dokładnie, ale ostrożnie ze sobą łączymy. Gotowe ciasto przelewamy do formy i pieczemy w temp. 180 st przez 25 minut. Upieczone studzimy i tniemy na dwa blaty.
Galaretki rozpuszczamy w 3/4 ilości wody podanej na opakowaniu. Odstawiamy do całkowitego stężenia, po czym kroimy je na mniejsze kawałki. Nie muszą być regularne.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej połowę z każdej galaretki. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną śmietanę przekładamy na nasączony jeden blat biszkopta i przykrywamy drugim. Pozostałą śmietanę również ubijamy na sztywno i dodajemy do niej pozostałą galaretkę. Przekładamy na wierzch ciasta, nie specjalnie dbając o równomierność. Cały urok polega na "postrzępionym" wierzchu.
Gotowe ciasto wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
Galaretki rozpuszczamy w 3/4 ilości wody podanej na opakowaniu. Odstawiamy do całkowitego stężenia, po czym kroimy je na mniejsze kawałki. Nie muszą być regularne.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej połowę z każdej galaretki. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną śmietanę przekładamy na nasączony jeden blat biszkopta i przykrywamy drugim. Pozostałą śmietanę również ubijamy na sztywno i dodajemy do niej pozostałą galaretkę. Przekładamy na wierzch ciasta, nie specjalnie dbając o równomierność. Cały urok polega na "postrzępionym" wierzchu.
Gotowe ciasto wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
edytaha
misia5
anemon