aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Biszkopt z czereśniami 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo łatwe i szybkie ciasto. Zamiast czereśni można dać inne owoce.

Biszkopt z czereśniami 3 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt z czereśniami 3

 

  • 1/2 kg czereśni
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Biszkopt z czereśniami 3
Zmiksować jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksować 5 minut, mąka ładnie się napowietrzy. Do wysmarowanej olejem tortownicy wylać połowę ciasta. Ułożyć na nim wcześniej wypestkowane i umyte czereśnie. Zalać pozostałą częścią ciasta i ponownie ułożyć czereśnie. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na ok. 40 minut. Po ostudzeniu wierzch można posypać cukrem pudrem.
Biszkopt z czereśniami 3
Składniki na biszkopt wymieszaj ze sobą.
Biszkopt z czereśniami 3
Połowę ciasta wylej do tortownicy i ułóż na nim połowę owoców.
Biszkopt z czereśniami 3
Na połowę ciasta z czereśniami wylej pozostałe ciasto.
Biszkopt z czereśniami 3
Ostatnią warstwą są ponownie czereśnie. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.