Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Biszkopt z dżemem i różaną marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dżem można zastąpić powidłami lub konfiturą.

Biszkopt z dżemem i różaną marmoladą

Składniki:

Biszkopt z dżemem i różaną marmoladą

 

  • 5 jajek
  • 2/3 szkl cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szkl mąki tortowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wrzącej wody
  • 1/2 szkl dżemu
  • 1/2 szkl marmolady z różą
  • 1 łyżka wódki
  • 2-3 łyżki rodzynek
  • 1/2 tabliczki białej czekolady
  • 2-3 łyżki wiórków kokosowych

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z dżemem i różaną marmoladą
Jajka wbić do miki, wsypać cukier i ubijać na parze. Gdy masa zgęstnieje wlać wodę z sokiem z cytryny i ubijać na puszystą masę. Gdy masa trzykrotnie powiększy swoją objętość, miskę zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Następnie do masy jajecznej przesiać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej prostokątnej formy. Piec w temp 180 stopni około 20 minut. Marmoladę wymieszać z dżemem, wódką i rodzynkami. Zimne ciasto posmarować marmoladą, posypać utartą białą czekoladą i wiórkami kokosowymi.