Sposób przygotowania:
Ananasek na biszkopcie z galaretką
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i żółtka. Ciągle ubijając dodawać olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Gotową masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 50 minut w temp. 170 stopni. Po upieczeniu i przestudzeniu przekroić biszkopt wzdłuż na pół. Masa: Ugotować budyń. Z mleka odlać 1/3 szklanki. Pozostałe mleko zagotować. W 1/3 szklanki mleka wymieszać mąkę krupczatkę, mąkę ziemniaczaną oraz cukier waniliowy. Miksturę wlać do gotującego się mleka. Wymieszać i zagotować. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać budyń i ucierać. Masą przełożyć biszkopt. Ananasa odsączyć z syropu, pokroić w kostkę. Kawałki owoców układać na biszkopcie. Galaterkę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Tężejacą galaretką zalać biszkopt z owocami. Wstawić do lodówki do stężenia.