Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Ananasek na biszkopcie z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszny ananasek na biszkopcie z galaretką

Ananasek na biszkopcie z galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ananasek na biszkopcie z galaretką

 

  • Biszkopt:
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 8 łyżek oleju,
  • 6 jajek,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,

 

 

  • Dodatkowo:
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 1 puszka ananasów

Sposób przygotowania:

Ananasek na biszkopcie z galaretką
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i żółtka. Ciągle ubijając dodawać olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Gotową masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 50 minut w temp. 170 stopni. Po upieczeniu i przestudzeniu przekroić biszkopt wzdłuż na pół. Masa: Ugotować budyń. Z mleka odlać 1/3 szklanki. Pozostałe mleko zagotować. W 1/3 szklanki mleka wymieszać mąkę krupczatkę, mąkę ziemniaczaną oraz cukier waniliowy. Miksturę wlać do gotującego się mleka. Wymieszać i zagotować. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać budyń i ucierać. Masą przełożyć biszkopt. Ananasa odsączyć z syropu, pokroić w kostkę. Kawałki owoców układać na biszkopcie. Galaterkę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Tężejacą galaretką zalać biszkopt z owocami. Wstawić do lodówki do stężenia.
Ananasek na biszkopcie z galaretką
Upiec biszkopt, po upieczeniu przekroić na pół.
Ananasek na biszkopcie z galaretką
Ugotować budyń, po ostudzeniu utrzeć z masłem i przełożyć biszkopt.
Ananasek na biszkopcie z galaretką
Galaterkę przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Ananasek na biszkopcie z galaretką
Ananasa pokroić w kostkę i ułożyć na biszkopcie.