Dvd

Dvd

Szef Kuchni
[Przepisów: 73]

Biszkopt z jabłkami i z bitą śmietaną

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczne ciasto, z jabłkami i bitą śmietaną

Biszkopt z jabłkami i z bitą śmietaną

Składniki:

Biszkopt z jabłkami i z bitą śmietaną

 

 

  • 2 słoiki jabłek prażonych (po 400g)
  • 400ml śmietanki 30%
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 1/3 tabliczki czekolady.

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z jabłkami i z bitą śmietaną
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Piec w temp. 180C przez ok. 30-40minut. Jabłka podgrzać w rondlu, dodać galaretki i dokładnie wymieszać. Wystudzony biszkopt skropić wodą z sokiem z cytryny, rumem, lub mocną kawą. Wyłożyć wystudzone jabłka i odstawić w chłodne miejsce. Śmietanę 30% ubić i rozsmarować na cieście. Czekoladę zetrzeć na grubszych oczkach i posypać nią ciasto.