TeresaJ

TeresaJ

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Doskonałe ciasto do popołudniowej niedzielnej kawy.

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną

 

  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 1 słoik jabłek prażonych
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 4 łyżki żelatyny
  • 200 ml mleka
  • 1 bita śmietana
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną
Ciasto:

Ubić białka dodając cukier, potem dodać żółtka i nadal ubijać.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia.Dodawać do ciasta po mąkę, olej oraz wodę.Delikatnie wymieszać.Piec w 180 stopniach przez 30 minut.Ostudzić

Masa jabłeczna:

Jabłka wyłożyć do brytwany.Rozgrzać.Żelatynę rozpuścić w 1/5 szklanki wody.Dodać do jabłek.Wymieszać.Dodać galaretkę suchą.Wymieszać.Odstawić do wystudzenia.Gdy będzie gęstnieć wyłożyć na ostudzony biszkopt.

Bitą śmietanę ubić według przepisu.Wyłożyć na masę.Posypać kolorowymi wiórkami.
Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną
Masa jbłkowa jest już nałożona na biszkopcik.Pysznie.
Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną
Jest już bita śmietanka.A zaraz będzie jeszcze coś...
Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną
Cisto jest już gotowe i posypane wiórkami kokosowymi.