Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

biszkopt z kasza manna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

biszkopt z nadzieniem z kaszy mannej

biszkopt z kasza manna

Składniki:

biszkopt z kasza manna

 

  • 120 gram maki
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 jaja
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki ciepłej wody

 

  • 3/4 szkl kaszy mannej
  • 500 ml mleka
  • 3/4 szkl cukru

Sposób przygotowania:

biszkopt z kasza manna
Jaja rozdzielamy - białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli. Ubijamy pianę na sztywno. pod koniec ubijania wsypujemy cukier i ucieramy jeszcze z 5 minut. Dodajemy następnie po jednym żółtku cały czas ucierając.
Później wsypujemy przesianą mąkę,budyn proszek do pieczeniae. Mieszamy delikatnie łyżką. Wlewamy 2 łyżki wody i mieszamy .
DO nagrzanego do 180 stopni piekarnika wkładamy wylany biszkopt w nasmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blaszkę. Pieczemy ok 30 minut.

Mlego wlewamy do garnka, wstawiamy na ogień, dodajemy cukier.
Czekamy aż się zagotuje i do gotującego mleka wsypujemy kaszę. Dokładnie , szybko mieszamy żeby nie powstały grudki. A jak powstaną to przez sitko dać naszą kaszkę :)
Biszkopt upieczony przekrowujemy na pół, wykładamy na spód masę z kaszy przykrywamy drugą częścią biszkoptu i polewamy polewą czkoladową.
Smacznego