Sposób przygotowania:
Miodownik z kremem budyniowym, polewą i biszkoptem
1. Biszkopt: Białka wbijamy do miski i ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, kolejno dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy, najlepiej szpatułką. Ciasto na biszkopt przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Następnie pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i dokładnie studzimy.
2. Placki miodowe: Cukier, miód, masło lub margarynę, mleko przekładamy do garnka i roztapiamy na niewielkim ogniu, następnie wsypujemy sodę i dokładnie mieszamy, masę studzimy. Kolejno do mąki dodajemy pozostałe składniki : olej, jajka i roztopione i przestudzone składniki i zagniatamy miękkie ciasto. Ciasto nie może nam wyjść zbyt twarde, a gdy wyjdzie nam zbyt rzadkie dosypujemy jeszcze trochę mąki i zagniatamy.
Tak wykonane ciasto dzielimy na 2 równe części. Następnie każdą część osobno wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy. Przekładamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 10 15 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczone placki dokładnie studzimy.
3. Krem budyniowy: Budynie mieszamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy w garnku i wlewamy rozpuszczone budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Następnie masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, kolejno stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty.
4. Polewa: Cukier i kakao dajemy do garnka, dolewamy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista.
5. Przekładanie: Pierwszy miodowy placek smarujemy połową kremu, kładziemy biszkopt, a na biszkopt rozsmarowujemy drugą część kremu, przykładamy drugim plackiem miodowym lekko dociskając, wierzch ciasta polewamy polewą. Gdy polewa zacznie zastygać posypujemy ją dowolną posypką, u mnie są to cukrowe perełki. Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.
6. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 24 cm 35 cm.
Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.
2. Placki miodowe: Cukier, miód, masło lub margarynę, mleko przekładamy do garnka i roztapiamy na niewielkim ogniu, następnie wsypujemy sodę i dokładnie mieszamy, masę studzimy. Kolejno do mąki dodajemy pozostałe składniki : olej, jajka i roztopione i przestudzone składniki i zagniatamy miękkie ciasto. Ciasto nie może nam wyjść zbyt twarde, a gdy wyjdzie nam zbyt rzadkie dosypujemy jeszcze trochę mąki i zagniatamy.
Tak wykonane ciasto dzielimy na 2 równe części. Następnie każdą część osobno wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy. Przekładamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 10 15 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczone placki dokładnie studzimy.
3. Krem budyniowy: Budynie mieszamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy w garnku i wlewamy rozpuszczone budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Następnie masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, kolejno stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty.
4. Polewa: Cukier i kakao dajemy do garnka, dolewamy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista.
5. Przekładanie: Pierwszy miodowy placek smarujemy połową kremu, kładziemy biszkopt, a na biszkopt rozsmarowujemy drugą część kremu, przykładamy drugim plackiem miodowym lekko dociskając, wierzch ciasta polewamy polewą. Gdy polewa zacznie zastygać posypujemy ją dowolną posypką, u mnie są to cukrowe perełki. Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.
6. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 24 cm 35 cm.
Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.
gusia1000
Babeczka35
Polecam spróbować :)