Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Miodownik z kremem budyniowym, polewą i biszkoptem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jest to bardzo pyszny miodownik, połączony z biszkoptem, kremem budyniowym i polewą. Idealnie sprawdzi się na świąteczny stół. Najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień gdy placki miodowe zmiękną.

Miodownik z kremem budyniowym, polewą i biszkoptem

Składniki:

Miodownik z kremem budyniowym, polewą i biszkoptem

Biszkopt:

Placki miodowe:

  • 3 i pół szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki miodu prawdziwego
  • pół szklanki cukru
  • 1 lekko kopiasta łyżeczka sody

Krem budyniowy:

  • 20 dag masła lub margaryny
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 2 pełne szklanki mleka
  • pół szklanki cukru pudru

Polewa:

  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • odrobina gorącej wody

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • dowolna cukrowa posypka

Sposób przygotowania:

Miodownik z kremem budyniowym, polewą i biszkoptem
1. Biszkopt: Białka wbijamy do miski i ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, kolejno dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy, najlepiej szpatułką. Ciasto na biszkopt przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Następnie pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i dokładnie studzimy.

2. Placki miodowe: Cukier, miód, masło lub margarynę, mleko przekładamy do garnka i roztapiamy na niewielkim ogniu, następnie wsypujemy sodę i dokładnie mieszamy, masę studzimy. Kolejno do mąki dodajemy pozostałe składniki : olej, jajka i roztopione i przestudzone składniki i zagniatamy miękkie ciasto. Ciasto nie może nam wyjść zbyt twarde, a gdy wyjdzie nam zbyt rzadkie dosypujemy jeszcze trochę mąki i zagniatamy.

Tak wykonane ciasto dzielimy na 2 równe części. Następnie każdą część osobno wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy. Przekładamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 10 15 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczone placki dokładnie studzimy.

3. Krem budyniowy: Budynie mieszamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy w garnku i wlewamy rozpuszczone budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Następnie masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, kolejno stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty.

4. Polewa: Cukier i kakao dajemy do garnka, dolewamy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista.

5. Przekładanie: Pierwszy miodowy placek smarujemy połową kremu, kładziemy biszkopt, a na biszkopt rozsmarowujemy drugą część kremu, przykładamy drugim plackiem miodowym lekko dociskając, wierzch ciasta polewamy polewą. Gdy polewa zacznie zastygać posypujemy ją dowolną posypką, u mnie są to cukrowe perełki. Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.

6. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.



Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Blaszka o wymiarach około 24 cm 35 cm.

Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.