Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1283]

Torcik brzoskwiniowo- makowy z kremem budyniowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Pyszny torcik brzoskwiniowo- makowy z kremem budyniowym. Ucieszy podniebienie nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Torcik brzoskwiniowo- makowy z kremem budyniowym

Składniki:

Torcik brzoskwiniowo- makowy z kremem budyniowym

Biszkopt makowy:

Masa budyniowa:

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
  • 1 łyżka cukru kryształu,
  • 300 ml mleka,
  • 100g masła,
  • 1,5 łyżki cukru pudru,

Masa brzoskwiniowa:

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie,
  • 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej,

Dodatkowo:

  • 200 ml śmietany 30%,
  • 1 łyżka cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Torcik brzoskwiniowo- makowy z kremem budyniowym
1. Biszkopt makowy:

Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie dodać wymieszane razem mąki oraz ocet. Na końcu do masy wsypać mak. Delikatnie wymieszać. Masę przełożyć na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni.

2. Masa budyniowa:

Z mleka odlać 100ml. Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem kryształem. W odlanym mleku wymieszać budyń. Masę wlać do gotującego się mleka. Wymieszać i gotować 2 minuty. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać zimny budyń. Utrzeć. Masę wyłożyć na biszkopt makowy. Wyrównać.

3. Masa brzoskwiniowa:

Brzoskwinie razem z syropem zmiksować blenderem na jednolity mus. Mus przelać do garnka i zagotować. Do gorącego musu wsypać galaretki. Wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Gęstniejący mus wyłożyć na ciasto, wyrównać. Odstawić do stężenia.

4. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Ubitą śmietaną udekorować wierzch ciasta.

Tagi:

dynia