Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1133]

Biszkopt z kremem śmietankowym i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Puszysty biszkopt, delikatny krem śmietankowy i galaretka z zanurzonymi w niej kawałkami owoców - oto propozycja na ciacho na osłodzenie sobie listopadowych dni.

Biszkopt z kremem śmietankowym i galaretką

Składniki:

Biszkopt z kremem śmietankowym i galaretką

Na biszkopt:

Na krem:

Galaretka + owoce:

Sposób przygotowania:

Biszkopt z kremem śmietankowym i galaretką
1. Przygotowujemy biszkopt. Jajka myjemy, oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę. Dodajemy cukier oraz po jednym żółtku, miksując. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy do miseczki, porcjami dodajemy do jajek, mieszając delikatnie w jednym kierunku. Biszkopt przelewamy do natłuszczonej blachy i pieczemy w 175 st. do suchego patyczka (35-40 minut). Studzimy. Ostudzony biszkopt nasączamy wodą z cytryną.

2. Przygotowujemy krem. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej, ale nie wrzącej wody, studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem i śmietan - fixem, a następnie miksujemy z ostudzoną żelatyną. Masę śmietankową chłodzimy w lodówce.

3. Dwie galaretki przesypujemy do miseczki, zalewamy 150 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do stężenia.

4. Na biszkopcie rozsmarowujemy połowę masy śmietankowej. Brzoskwinie odsączamy z syropu, kroimy na kawałki, rozkładamy na masie śmietankowej. Wylewamy tężejącą galaretkę z jednej miseczki.

5. Gdy galaretka całkowicie stężeje, wykładamy na nią drugą połowę masy śmietankowej. 

6. Pozostałe galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody. Gdy zaczną tężeć, wylewamy je na wierzch ciasta i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.