WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1678]

Kruchy jabłecznik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjny jabłecznik/szarlotka na kruchym cieście z dodatkiem serka waniliowego, z tartymi jabłkami wymieszanymi z budyniem i kaszą manną.

Kruchy jabłecznik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruchy jabłecznik

Ciasto:

  • 2,5szkl. mąki pszennej
  • 170g masła
  • 2 żółtka
  • 0,5szkl. cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka serka homogenizowanego waniliowego

Nadzienie:

  • ok. 1,5kg kwaskowych jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
  • 2 płaskie łyżki kaszy manny
  • ok. 0,5 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Kruchy jabłecznik

ETAP 1:

Wszystkie składniki na kruche ciasto umieścić w misce i zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną większą rozwałkować na kształt blachy 25x30 cm i przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą część mniejszą schować do zamrażalnika.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wymieszać z kaszą manną, budyniem w proszku, cukrem i cynamonem. Wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.

Jabłecznik piec ok. godziny w 170 stopniach.

Wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Kruchy jabłecznik
Jabłecznik po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Kruchy jabłecznik
Druga część ciasta starta na tarce na jabłka
Kruchy jabłecznik
Jabłka wymieszane z kaszą, budyniem, cukrem i cynamonem wyłożone na ciasto
Kruchy jabłecznik
Pierwsza część ciasta rozwałkowana i przełożona do blachy