Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Ciasto biszkoptowe z kremem i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Smaczne ciasto biszkoptowe z kremem i galaretką

Ciasto biszkoptowe z kremem i galaretką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto biszkoptowe z kremem i galaretką

 

  • Biszkopt:
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 8 łyżek oleju,
  • 6 jajek,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • Krem:
  • 1/2 litra mleka,
  • 2 płaskie łyżki mąki krupczatki,
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 1 kostka masła,
  • 5 łyżek cukru pudru
  • kieliszek spirytusu
  • Polewa:
  • 2 łyżki margaryny
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • Dodatkowo:
  • 1 galaretka o dowolnym smaku
  • kolorowe cukieraczki

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe z kremem i galaretką
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i żółtka. Ciągle ubijając dodawać olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Gotową masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 50 minut w temp. 170 stopni. Po upieczeniu i przestudzeniu przekroić biszkopt wzdłuż na pół. Krem: Ugotować budyń. Z mleka odlać 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotować. W 1/2 szklanki mleka wymieszać mąkę krupczatkę, mąkę ziemniaczaną oraz cukier waniliowy. Miksturę wlać do gotującego się mleka. Wymieszać i zagotować. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać budyń i ucierać. Na końcu dodać spirytus. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody. Przelać na płaski talerz i odstawić do zastygnięcia. Gdy stwardnie pokroić w kosteczki. Z podanych składników przygotować polewę (wszystko wymieszać i zagotować), odstawić do przestudzenia. Na połowie biszkoptu rozsmarować krem, na tym ułożyć kostki galaretek. Przykryć drugim ciastem i polać polewą. Wierzch posypać kolorymi cukiereczkami.
Ciasto biszkoptowe z kremem i galaretką
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i żółtka. Ciągle ubijając dodawać olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Gotową masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 50 minut w temp. 170 stopni.
Ciasto biszkoptowe z kremem i galaretką
Po upieczeniu i przestudzeniu przekroić biszkopt wzdłuż na pół. Przygotować krem.
Ciasto biszkoptowe z kremem i galaretką
Przygotować galaretkę i polewę i przełożyć ciasto.