nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Biszkopt z kremem wg nieuchwytna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Przygotowałam je na odwiedziny rodziny.

Biszkopt z kremem wg nieuchwytna

Składniki:

Biszkopt z kremem wg nieuchwytna

 

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 9 łyżek cukru
  • 12 łyżek mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • 3 kremy z torebki śmietankowe
  • 900 ml schłodzonego mleka
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 dowolne galaretki (u mnie pomarańczowe)
  • herbata do nasączenia biszkoptu

Sposób przygotowania:

Biszkopt z kremem wg nieuchwytna
1. Pieczemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy sztywną pianę.Do ubitych białek dodajemy naprzemiennie trochę żółtek i cukru,a gdy ta masa zostanie zmiksowana, wyłączamy mikser i wsypujemy do niej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, po czym przez moment miksujemy na najniższych obrotach, by mąka dobrze się połączyła. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach. Blaszkę smarujemy wcześniej olejem lub wykładamy ją papierem do pieczenia. 2. Po upieczeniu biszkopt studzimy i przekrawamy go na pół. Spód układamy w foremce, po czym go nasączamy. 3. Czekoladę kroimy nożem, by uzyskać grubsze wiórki. Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, po czym schładzamy, by stężała. 4. Odmierzamy 600 ml mleka, po czym przygotowujemy krem, używając dwóch torebek. Po ubiciu masy mieszamy ją delikatnie z pokrojoną czekoladą, po czym wykładamy na spód i przykrywamy drugą częścią ciasta. 5. Górę biszkopta również nasączamy. Przygotowujemy ostatni krem wg przepisu na opakowaniu, po czym smarujemy nim równomiernie wierch ciasta. 6. Galaretkę rozdrabniamy łyżką, po czym posypujemy nią wierzch naszego ciasta.