Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Biszkopt z mąki kukurydzianej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Biszkopt wcale nie musi być pieczony tylko na mące tortowej, również mąka kukurydziana będzie odpowiednia

Biszkopt z mąki kukurydzianej

Składniki:

Biszkopt z mąki kukurydzianej

 

  • 5 szt jajka,
  • 15 dag mąka kukurydziana,
  • 15 dag cukier,
  • 2 łyżeczki cukier wanilinowy,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z mąki kukurydzianej
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do utartej masy jajecznej wsypać mąkę, wymieszać. Następnie dodać pianę z białek i delikatnie połączyć. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 20 minut.