Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Biszkopt z makiem

  • 1
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, pod koniec ucierania dodać 3 łyżki

Biszkopt z makiem

Składniki:

Biszkopt z makiem

 

  • po pół szklanki mąki ziemniaczanej i pszennej
  • 15 dag cukru
  • 12 dag maku
  • 3 jaja
  • cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Biszkopt z makiem
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, pod koniec ucierania dodać 3 łyżki ciepłej wody. Wymieszać z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia, wcześniej sparzonym, osuszonym i utartym lub zmielonym makiem oraz na końcu z pianą ubitą z białek. Przelać ciasto do malej tortownicy. Piec około 35 min w średnio nagrzanym piekarni ku. Upieczony i ostudzony biszkopt po przekrojeniu można wykorzystać na blaty do tortów. 100 g - 350 kcal

Tagi:

mak biszkopt