Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Biszkopt z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciasto można przełożyć kremem i oblać galaretką

Biszkopt z makiem

Składniki:

Biszkopt z makiem

 

  • 5 szt jajka,
  • 5 łyżek mąka,
  • 5 łyżek cukier,
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy,
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 1 puszka masa makowa,
  • tłuszcz do formy,
  • bułka tarta do formy

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z makiem
Białka ubić na sztywną pianę dodając po łyżce cukru i cukier waniliowy. Następnie stopniowo dodawać żółtka, ciągle obijając. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy wyłożonej folią aluminiową, posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Łyżką nabierać masę makową i układać na wierzchu ciasta. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni około 20 minut.