Sposób przygotowania:
Biszkopt z masą budyniową i musem arbuzowym
Przygotować biszkopt. Białka jajek oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli.
Dodawać partiami cukier nie przerywając ubijania. Dodać zółtka i dalej ubijać.
Następnie dodać przesiane maki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy.
Piec w temperaturze 175 stipni około 30 minut.
Masa budyniowa. Z pół litra mleka odlać pół szklanki i wymieszać w niej budyń i cukier. Pozostałe mleko zagotować i do gotującego wlać rozmieszany budyń. Zagotować. Odstawić do wystygnięcia.
Masło zmiksować i miksując dodawać partiami ostudzony budyń.
Mus arbuzowy: Miąższ z arbuza po usunięciu pestek pokroić. Zblenderować, włozyć do garnka i zagotować. Wsypać galaretki i wymieszać. Ostudzić.
Biszkopt przekroić na pół. Na warstwę biszkoptu rozsmarować pól masy budyniowej, na to pół musu arbuzowego, następnie pozostała masę bydyniową.
Przykryć drugim blatem biszkoptu i wyłożyć na wierz pozostały mus.
Dodawać partiami cukier nie przerywając ubijania. Dodać zółtka i dalej ubijać.
Następnie dodać przesiane maki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy.
Piec w temperaturze 175 stipni około 30 minut.
Masa budyniowa. Z pół litra mleka odlać pół szklanki i wymieszać w niej budyń i cukier. Pozostałe mleko zagotować i do gotującego wlać rozmieszany budyń. Zagotować. Odstawić do wystygnięcia.
Masło zmiksować i miksując dodawać partiami ostudzony budyń.
Mus arbuzowy: Miąższ z arbuza po usunięciu pestek pokroić. Zblenderować, włozyć do garnka i zagotować. Wsypać galaretki i wymieszać. Ostudzić.
Biszkopt przekroić na pół. Na warstwę biszkoptu rozsmarować pól masy budyniowej, na to pół musu arbuzowego, następnie pozostała masę bydyniową.
Przykryć drugim blatem biszkoptu i wyłożyć na wierz pozostały mus.