SUPERPRZEPIS

Ciasto kawowe z masą budyniową

  • 1
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Ciasto kawowe z masą budyniową Więcej zdjęć (8)

Pyszne, lekkie mega puszyste ciasto kawowe przełożone masą budyniową i dekoracją z bitej śmietany. Czego chcieć więcej? Doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.

Składniki:

Ciasto kawowe z masą budyniową

 

  • Biszkopt kawowy:

 

  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl. drobnego cukru
  • 6 jaj
  • 2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej ( drobny proszek )
  • szczypta soli

 

  • Masa budyniowa:

 

  • 2 budynie waniliowe (po 70 g)
  • 800 ml mleka
  • 200 g masła lub margaryny

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kawowe z masą budyniową
Masa budyniowa:

Dwie szklanki mleka zagotowujemy. W pozostałym mleku dokładnie rozprowadzamy budyń. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobiony budyń i cały czas mieszając doprwadzamy do wrzenia i gotujemy, aż zgęstnieje. Na gorący budyń nakładamy kawałek woreczka, by nie powstała skórka i odstawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy na puszysty krem. Dodajemy do niego porcjami ostudzony budyń. Gotową masą przekładamy biszkopt.

Biszkopt przygotowujemy wg opisu z tego przepisu https://gotujmy.pl/biszkopt-z-bita-smietana-i-galaretkami,przepisy-ciasta-z-kremem-przepis,244663.html przy czym zamiast kakao dodajemy kawę rozpuszczalną ( drobny proszek).

Upieczony i ostudzony dzielimy na dwa blaty. Oba nasączamy kawą z dodatkiem likieru, jeśli ciasto ma być dla dzieci pomijamy likier, a kawę można zastąpić np. herbatą.

Na jeden z blatów przekładamy masę budyniową i przykrywamy ją drugim blatem.

Bita śmietana:

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i przekładamy na wierzch ciasta i dowolnie dekorujemy.
Ciasto kawowe z masą budyniową
Przygotowujemy ciasto na biszkopt z dodatkiem kawy
Ciasto kawowe z masą budyniową
Upieczony biszkopt kawowy dokładnie studzimy
Ciasto kawowe z masą budyniową
Ostudzony biszkopt dzielimy na dwa blaty
Ciasto kawowe z masą budyniową
Ugotowany budyń przykrywamy woreczkiem i odkładamy do ostudzenia
Ciasto kawowe z masą budyniową
Miękki tłuszcz ucieramy na puszysty krem
Ciasto kawowe z masą budyniową
Partiami dodajemy zimny budyń
Ciasto kawowe z masą budyniową
Wierzch ciasta dekorujemy bitą śmietaną i kakao

Tagi:

dynia