Sposób przygotowania:
Ciasto kawowe z masą budyniową
Masa budyniowa:
Dwie szklanki mleka zagotowujemy. W pozostałym mleku dokładnie rozprowadzamy budyń. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobiony budyń i cały czas mieszając doprwadzamy do wrzenia i gotujemy, aż zgęstnieje. Na gorący budyń nakładamy kawałek woreczka, by nie powstała skórka i odstawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy na puszysty krem. Dodajemy do niego porcjami ostudzony budyń. Gotową masą przekładamy biszkopt.
Biszkopt przygotowujemy wg opisu z tego przepisu https://gotujmy.pl/biszkopt-z-bita-smietana-i-galaretkami,przepisy-ciasta-z-kremem-przepis,244663.html przy czym zamiast kakao dodajemy kawę rozpuszczalną ( drobny proszek).
Upieczony i ostudzony dzielimy na dwa blaty. Oba nasączamy kawą z dodatkiem likieru, jeśli ciasto ma być dla dzieci pomijamy likier, a kawę można zastąpić np. herbatą.
Na jeden z blatów przekładamy masę budyniową i przykrywamy ją drugim blatem.
Bita śmietana:
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i przekładamy na wierzch ciasta i dowolnie dekorujemy.
Dwie szklanki mleka zagotowujemy. W pozostałym mleku dokładnie rozprowadzamy budyń. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobiony budyń i cały czas mieszając doprwadzamy do wrzenia i gotujemy, aż zgęstnieje. Na gorący budyń nakładamy kawałek woreczka, by nie powstała skórka i odstawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy na puszysty krem. Dodajemy do niego porcjami ostudzony budyń. Gotową masą przekładamy biszkopt.
Biszkopt przygotowujemy wg opisu z tego przepisu https://gotujmy.pl/biszkopt-z-bita-smietana-i-galaretkami,przepisy-ciasta-z-kremem-przepis,244663.html przy czym zamiast kakao dodajemy kawę rozpuszczalną ( drobny proszek).
Upieczony i ostudzony dzielimy na dwa blaty. Oba nasączamy kawą z dodatkiem likieru, jeśli ciasto ma być dla dzieci pomijamy likier, a kawę można zastąpić np. herbatą.
Na jeden z blatów przekładamy masę budyniową i przykrywamy ją drugim blatem.
Bita śmietana:
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i przekładamy na wierzch ciasta i dowolnie dekorujemy.
edytaha