Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Biszkopt z masą czekoladową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

ciemny biszkopt przełożony masą czekoladową

Biszkopt z masą czekoladową

Składniki:

Biszkopt z masą czekoladową

 

  • 120 g mąki
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 jaja
  • cukier waniliowy - 16 g
  • proszek do pieczenia - 8 g
  • cukier - pół szklanki
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki letniej wody
  • 2 czubate łyżki kakao
  • KREM:
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 2 szklanki śmietanki 36 %
  • 3 łyżki masła
  • łyżeczka żelatyny
  • 100 g wiórek
  • łyżka masła
  • 1 cukier waniliowy
  • łyżka cukru

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z masą czekoladową
żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec połowę cukru. Pozostały cukier wsypujemy do żółtek, dodajemy cukier waniliowy, 4 łyżki letniej wody i miksujemy na puszysty krem. W oddzielnym naczyniu mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, budyń oraz kakao. 2 łyżki masła roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Na kremowe żółtka przesiewamy nasze wymieszane składniki suche , dodajemy na nie ubite białka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką w jedną stronę. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. blaczę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy nasze ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok 30 minut.Po ostygnięciu biszkoptu przecinamy na pół. Masło rozpuszczamy wraz z czekoladą w kąpieli wodnej lub nad parą. Śmietankę ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Odstawiamy do wystygnięcia całkowitego. Dodajemy do ubitej śmietanki. Gdy rozpuści się nasza czekolada czekamy aż całkiem wystygnie, mieszając ją. Następnie dodajemy do ubitej śmietany. Wstawiamy na ok 10 min do lodówki. Na spód biszkoptu wykładamy połowę naszej masy. Przykrywamy drugą połówką biszkoptu i na wierzch wykładamy pozostałą masę. Wstawiamy do lodówki. Na łyżce masła prażymy nasze wiórki wraz z cukrem i cukrem waniliowym na małym ogniu. Gotową posypkę pozostawiamy do wystygnięcia. I posypujemy na wierzch ciasta. Najlepiej odstawić ciasto do lodówki na całą noc.