jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Tartaletki z mirabelkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

To prosty i tani deser. W sam raz na sezon śliwkowy:) Kruche ciasto w połączeniu z sezonowymi owocami stanowi zawsze pyszny duet! Polecam!

Tartaletki z mirabelkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tartaletki z mirabelkami

 

  • Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 0,5 kostki margaryny,
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru,
  • 3 żółtka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/3 łyżki octu,

 

  • Dodatkowo:

 

  • cynamon do oprószenia owoców,
  • cukier puder do posypania,
  • kasza manna (około 2 łyżki),
  • mirabelki do wypełnienia babeczek,
  • tłuszcz do foremek

 

Sposób przygotowania:

Tartaletki z mirabelkami
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta: żółtka, tłuszcz, proszek do pieczenia, ocet, cukier puder. Energicznie zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3. Śliwki myjemy osuszmy i wyciągamy z nich pestki. Foremki smarujemy tłuszczem. Większą część ciasta wałkujemy. Za pomocą foremek wycinamy koła. Wyciętymi kołami wylepiamy przygotowane foremki. Ich środek delikatnie oprószamy kaszą manną. Na kaszę wykładamy przygotowane mirabelki. Posypujemy je lekko cynamonem. Mniejszą połowę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i układamy na powierzchni śliwek. Tartaletki pieczemy około 20 minut w 180°C. Studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Tartaletki z mirabelkami
Ciasto wałkujemy. foremkami wycinamy koła
Tartaletki z mirabelkami
Wnętrze nasmarowanych foremek wykładamy ciastem
Tartaletki z mirabelkami
W środek tartaletek nakładamy wydrylowane śliwki.
Tartaletki z mirabelkami
na wierzch ścieramy na grubych oczkach druga cześć ciasta