Sposób przygotowania:
Tartaletki z mirabelkami
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta: żółtka, tłuszcz, proszek do pieczenia, ocet, cukier puder. Energicznie zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3. Śliwki myjemy osuszmy i wyciągamy z nich pestki. Foremki smarujemy tłuszczem. Większą część ciasta wałkujemy. Za pomocą foremek wycinamy koła. Wyciętymi kołami wylepiamy przygotowane foremki. Ich środek delikatnie oprószamy kaszą manną. Na kaszę wykładamy przygotowane mirabelki. Posypujemy je lekko cynamonem. Mniejszą połowę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i układamy na powierzchni śliwek. Tartaletki pieczemy około 20 minut w 180°C. Studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Nina W.