Sposób przygotowania:
Biszkopt z mleczną pianką i jabłkami
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na pianę, dodajemy do niej na przemian po jednym żółtku, łyżce mąki, cukru, a na koniec proszek do pieczenia. Wykonujemy to delikatnie mieszając. Ciasto rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy przez około 25- 30 minut w temp. 180 stopni. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka i dusimy z cukrem i niewielką ilością wody. Gdy delikatnie się rozgotują dodajemy do nich jedno opakowanie galaretki cytrynowej i mieszamy do momentu, gdy galaretka się całkowicie rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie jabłka wykładamy na ciasto, wyrównujemy i odstawiamy aż stężeją. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Kremówkę miksujemy na najwyższych obrotach miksera z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, dodajemy powoli mleko skondensowane słodzone, a następnie żelatynę. Odstawiamy na chwilę w chłodne miejsce. Gdy masa zacznie delikatnie tężeć, ale nie stężeje wykładamy ją na jabłka. Ciasto odstawiamy do całkowitego stężenia. Na koniec ścieramy na nie na tarce gorzką czekoladę.