Sposób przygotowania:
Lekki jabłecznik z bitą śmietanąETAP 1:
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukru i cukier z wanilią.
Następnie nie przerywają ubijania dodawać po 1 żółtku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 25 cm. i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 15 minut.
ETAP 2:
Żelatynę zalać resztą zimnej wody gdy napęcznieje, podgrzać.
Obrane jabłka zetrzeć na grubej tarce, wsypać do rondla, dodać 2 łyżki wody, rozgotować.
Do gorącego musu wlać płynną żelatynę i wsypać galaretkę w proszku.
Bardzo dokładnie wymieszać, ( w razie potrzeby dosłodzić ) odłożyć do stężenia.
ETAP 3:
Z upieczonego biszkopta usunąć wierzchnią skórkę, skropić sokiem z pomarańczy, wyłożyć tężejący mus.
ETAP 4:
Żelatynę wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody, napęczniałą podgrzać, ostudzić.
Schłodzoną śmietanę ubić na puch dodając pod koniec cukier puder, płynną żelatynę i ekstrakt z wanilii.
Wszystko razem wymieszać i wyłożyć na ciasto.
ETAP 5:
Boki ciasta posypać wiórkami kokosowymi po wierzchu posypać posypką waflową.
SylaUla