Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Lekki jabłecznik z bitą śmietaną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Biszkopt z musem jabłkowym i bitą śmietaną to pyszne, delikatne i lekkie ciasto któremu nie można się oprzeć.

Lekki jabłecznik z bitą śmietaną

Składniki:

Lekki jabłecznik z bitą śmietaną

biszkopt

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • szczypta soli

mus jabłkowy

  • 70 dag jabłek po obraniu
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szkl wody
  • cukier do smaku

Bita śmietana

  • 1 szkl śmietanki kremowej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

dodatki

  • wiórki kokosowe
  • posypka waflowa

poncz

Sposób przygotowania:

Lekki jabłecznik z bitą śmietaną

ETAP 1:

Lekki jabłecznik z bitą śmietaną
Z jajek, cukru i mąki przygotować ciasto biszkoptowe

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukru i cukier z wanilią.

Następnie nie przerywają ubijania dodawać po 1 żółtku.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.

Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 25 cm. i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 15 minut.

ETAP 2:

Lekki jabłecznik z bitą śmietaną
Rozgotowane jabłka połączyć z żelatyną i galaretką

Żelatynę zalać resztą zimnej wody gdy napęcznieje, podgrzać.

Obrane jabłka zetrzeć na grubej tarce, wsypać do rondla, dodać 2 łyżki wody, rozgotować.

Do gorącego musu wlać płynną żelatynę i wsypać galaretkę w proszku.

Bardzo dokładnie wymieszać, ( w razie potrzeby dosłodzić ) odłożyć do stężenia.

ETAP 3:

Lekki jabłecznik z bitą śmietaną
Na upieczony biszkopt wyłożyć mus jabłkowy

Z upieczonego biszkopta usunąć wierzchnią skórkę, skropić sokiem z pomarańczy, wyłożyć tężejący mus.

ETAP 4:

Lekki jabłecznik z bitą śmietaną
Ubitą śmietanę wyłozyć na ciasto od razu po przygotowaniu

Żelatynę wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody, napęczniałą podgrzać, ostudzić.

Schłodzoną śmietanę ubić na puch dodając pod koniec cukier puder, płynną żelatynę i ekstrakt z wanilii.

Wszystko razem wymieszać i wyłożyć na ciasto.

ETAP 5:

Lekki jabłecznik z bitą śmietaną

Boki ciasta posypać wiórkami kokosowymi po wierzchu posypać posypką waflową.