BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Biszkopt z jabłkami i kremem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto które dzisiaj polecam to kakaowy biszkopt do tego uprażone jabłka ,krem śmietanowo - budyniowy oraz pyszna lekko kwaskowa galaretka. Ciasto bardzo smakowało całej rodzince.

Biszkopt z jabłkami i kremem Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Biszkopt z jabłkami i kremem

 

  • biszkopt;
  • jajka 5 szt,
  • maka pszenna 3/4 szkl,(razem z 3 łyżkami kakao),
  • mąka ziemniaczana 1/4 szkl,
  • cukier 3/4 szkl,
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
  • soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka,
  • sól szczypta,

 

  • poncz;
  • woda przegotowana 1/2 szkl,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • cukier 3 łyżki,

 

  • masa jabłkowa;
  • jabłka około 1,5 kg,
  • cukier 4 łyżki,
  • woda 1 szkl,
  • galaretka cytrynowa 2 opakowania,

 

  • krem śmietanowo - budyniowy;
  • mleko 1/2 litra
  • budyń śmietankowy 1 op,
  • śmietana 30% 400 mililitrów
  • cukier puder 4 łyżki,
  • żelatyna 3 łyżeczki,
  • woda 1/4 szkl,

 

  • Dodatkowo;
  • galaretka cytrynowa 2 op,

Sposób przygotowania:

Biszkopt z jabłkami i kremem
Biszkopt;

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy po 1 żółtku na przemian z cukrem cały czas miksując. Następnie przesiewamy obie mąki wymieszane z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą i drewnianą łyżką mieszamy do połączenia się składników.

Masę przekładamy do wyłojonej papierem do pieczenia blaszki i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut (najlepiej do suchego patyczka).

Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt nasączamy ponczem z wody wymieszanej z sokiem z cytryny i cukru.

Masa jabłkowa;

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w kawałki włożyć do garnka dodać cukier oraz 1/4 szkl. wody. Smażyć na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać. Dodać pozostałą wodę, zagotować i zdjąć z ognia. Do gorących jabłek wsypać galaretki i mieszać aż galaretki się rozpuszczą.  Jabłka wystudzić i odłożyć do lekkiego stężenia.

Wystudzone jabłka rozłożyć na biszkopcie, włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

Krem śmietanowo - budyniowy;

Z 1/2 litra mleka odlać 400 ml. i zagotować, a w pozostałym mleku rozmieszać proszek budyniowy (dodać cukier w ilości podanej na opakowaniu).

Rozmieszany budyń wlać do gotującego mleka i gotować ok. minuty, cały czas mieszając. Ugotowany budyń całkowicie wystudzić.

Żelatynę rozpuścić rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody.

Śmietanę 30 % ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania stopniowo dodając rozpuszczoną żelatynę.

Cały czas ubijając dodawać po łyżce budyniu.

Przygotowany krem rozłożyć na biszkopcie, ciasto ponownie włożyć do lodówki na około 30 minut.

Na koniec rozłożyć przygotowaną wcześniej tężejącą galaretkę i znowu włożyć do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.

Ciasto pokroić na kawałki, udekorować bitą śmietaną oraz półplasterkami jabłek.
Biszkopt z jabłkami i kremem
Biszkopt pieczemy z 5 jaj, po upieczeniu nasączamy ponczem
Biszkopt z jabłkami i kremem
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kawałki,wkładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu
Biszkopt z jabłkami i kremem
Dodajemy wodę oraz cukier,gotujemy aż jabłka się rozgotują,zdejmujemy z ognia i dodajemy mieszając galaretki
Biszkopt z jabłkami i kremem
Na upieczony wystudzony i nasączony biszkopt nakładamy uprażone jabłka wkładamy do lodówki
Biszkopt z jabłkami i kremem
Gotujemy budyń i odkładamy do całkowitego wystudzenia
Biszkopt z jabłkami i kremem
Ubijamy śmietanę na sztywno dodając rozpuszczoną letnią żelatynę a następnie łączymy z budyniem
Biszkopt z jabłkami i kremem
Na jabłka nakładamy krem i tężejąca wcześniej przygotowaną galaretkę