Sposób przygotowania:
Biszkopt z jabłkami i kremem
Biszkopt;
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy po 1 żółtku na przemian z cukrem cały czas miksując. Następnie przesiewamy obie mąki wymieszane z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą i drewnianą łyżką mieszamy do połączenia się składników.
Masę przekładamy do wyłojonej papierem do pieczenia blaszki i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut (najlepiej do suchego patyczka).
Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt nasączamy ponczem z wody wymieszanej z sokiem z cytryny i cukru.
Masa jabłkowa;
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w kawałki włożyć do garnka dodać cukier oraz 1/4 szkl. wody. Smażyć na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać. Dodać pozostałą wodę, zagotować i zdjąć z ognia. Do gorących jabłek wsypać galaretki i mieszać aż galaretki się rozpuszczą. Jabłka wystudzić i odłożyć do lekkiego stężenia.
Wystudzone jabłka rozłożyć na biszkopcie, włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Krem śmietanowo - budyniowy;
Z 1/2 litra mleka odlać 400 ml. i zagotować, a w pozostałym mleku rozmieszać proszek budyniowy (dodać cukier w ilości podanej na opakowaniu).
Rozmieszany budyń wlać do gotującego mleka i gotować ok. minuty, cały czas mieszając. Ugotowany budyń całkowicie wystudzić.
Żelatynę rozpuścić rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody.
Śmietanę 30 % ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania stopniowo dodając rozpuszczoną żelatynę.
Cały czas ubijając dodawać po łyżce budyniu.
Przygotowany krem rozłożyć na biszkopcie, ciasto ponownie włożyć do lodówki na około 30 minut.
Na koniec rozłożyć przygotowaną wcześniej tężejącą galaretkę i znowu włożyć do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Ciasto pokroić na kawałki, udekorować bitą śmietaną oraz półplasterkami jabłek.
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy po 1 żółtku na przemian z cukrem cały czas miksując. Następnie przesiewamy obie mąki wymieszane z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą i drewnianą łyżką mieszamy do połączenia się składników.
Masę przekładamy do wyłojonej papierem do pieczenia blaszki i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut (najlepiej do suchego patyczka).
Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt nasączamy ponczem z wody wymieszanej z sokiem z cytryny i cukru.
Masa jabłkowa;
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w kawałki włożyć do garnka dodać cukier oraz 1/4 szkl. wody. Smażyć na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać. Dodać pozostałą wodę, zagotować i zdjąć z ognia. Do gorących jabłek wsypać galaretki i mieszać aż galaretki się rozpuszczą. Jabłka wystudzić i odłożyć do lekkiego stężenia.
Wystudzone jabłka rozłożyć na biszkopcie, włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Krem śmietanowo - budyniowy;
Z 1/2 litra mleka odlać 400 ml. i zagotować, a w pozostałym mleku rozmieszać proszek budyniowy (dodać cukier w ilości podanej na opakowaniu).
Rozmieszany budyń wlać do gotującego mleka i gotować ok. minuty, cały czas mieszając. Ugotowany budyń całkowicie wystudzić.
Żelatynę rozpuścić rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody.
Śmietanę 30 % ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania stopniowo dodając rozpuszczoną żelatynę.
Cały czas ubijając dodawać po łyżce budyniu.
Przygotowany krem rozłożyć na biszkopcie, ciasto ponownie włożyć do lodówki na około 30 minut.
Na koniec rozłożyć przygotowaną wcześniej tężejącą galaretkę i znowu włożyć do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Ciasto pokroić na kawałki, udekorować bitą śmietaną oraz półplasterkami jabłek.
gusia1000