Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Biszkopt z plewą czekoladową.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

mięciutkie i smaczne ciasto.

Biszkopt z plewą czekoladową.

Składniki:

Biszkopt z plewą czekoladową.

 

  • Biszkopt jasny:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • 0,5 szklanki smietany30%
  • 2 czekolady gorzkie

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z plewą czekoladową.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli dodawać cukier. Ciągle miksując dodać żółtka i kilka kropel zapachu waniliowego. Chwilkę miksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą. Piec w 170 stopniach ok. 25-30 minut.Po upieczeniu biszkopt ostudzić.Śmietanę zagotować i dodać dwie pokruszone czekolady.Rozpuścić często mieszając.Polać biszkopt i dokładnie rozprowadzić.Wstawić do lodówki do zastygnięcia.