Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Biszkopt z prażonymi jabłkami i bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Najlepiej do przygotowania ciasta wykorzystać jabłka przygotowane przez siebie jesienią w słoiki, tańsze i lepsze.

Biszkopt z prażonymi jabłkami i  bitą śmietaną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Biszkopt z prażonymi jabłkami i bitą śmietaną

biszkopt

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanek
  • 4/4 szklanki cukru
  • 5 dużych jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina soli do ubijania białek

warstwa jabłkowa

  • 1 słoik litrowy prażonych jabłek
  • 2 budynie śmietankowe

warstwa śmietanowa

dodatkowo

  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Biszkopt z prażonymi jabłkami i bitą śmietaną
Białka jajek ubić na sztwna pianę. Dodać cukier i dalej ubijać. Następnie ubijajać dodawać po jednym zółtku. dodac przesoaną mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wyłozyć do przygotowanej formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stioni około 35 minut. Wystudzony biszopt przekroić na pół.

Jabłka podgrzać. Budynie wymieszać w pól litrze zimnej wody. dodać do jabłek i zagotować. Gorące jabłka rozłozyć na połowce biszkopta i przykryć druga połówką.

Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i ostudzoną dodać do śmietany. Rozsmarować śmietanę na biszkopcie. Pozostawić do stężenia.

Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce twardą gorzką czekoladę. 
Biszkopt z prażonymi jabłkami i  bitą śmietaną
Biszkopt po upieczeniu należy wystudzić i dopiero rozkroić
Biszkopt z prażonymi jabłkami i  bitą śmietaną
Śmietana rozłozona na upieczonym biszkopcie
Biszkopt z prażonymi jabłkami i  bitą śmietaną
Do posypania wykorzystać gotowe wiórki czekoladowe lub zetrzeć czekoladę na tarce

Tagi:

biszkopt