madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Szarlotka - biszkopt z musem i śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szarlotka to narodowe dobro, więc nie trzeba chyba nikogo do niej przekonywać , a to że znika z talerza jest tylko tego dowodem.

Szarlotka - biszkopt z musem i śmietaną

Składniki:

Szarlotka - biszkopt z musem i śmietaną

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka - biszkopt z musem i śmietaną
Białka ubijamy na sztywną pianę razem z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy żółtka oraz obie mąki i dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 175 stopni. Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w szklance wrzątku i mieszamy z prażonymi jabłkami. Gdy zaczną tężeć wylewamy na biszkopt. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i łączymy z żelatyną rozpuszczoną w trochę wody. Gotową piankę układamy na musie jabłkowym i pozostawiamy do stężenia.