MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Biszkopt z rabarbarem i galaretką z hibiskusa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Ciasto w 100% "Dukanowe" biszkopt z otrębami, mus z rabarbaru (czyli można w drugiej fazie), galaretka z hibiskusa.

Biszkopt z rabarbarem i galaretką z hibiskusa

Składniki:

Biszkopt z rabarbarem i galaretką z hibiskusa

 

  • 4 jajka
  • 2 łyżki otrębów
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub dozwolonego budyniu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • słodzik

 

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z rabarbarem i galaretką z hibiskusa
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Słodzik rozpuszczamy w odrobinie wrzątku. Otręby, skrobię i proszek mieszamy. Żółtka ubijamy ze słodzikiem, stopniowo dodając - otręby, skrobię i proszek. Na koniec masę mieszamy z pianą z białek. Wylewamy na tortownicę (śr.24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 20-25 minut w temp. 180 stopni. Zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.

Rabarbar zalewamy wodą, dodajemy słodzik i dusimy, aż rabarbar zmięknie. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy. Gdy ostygnie, schładzamy w lodówce.

Hibiskus zalewamy wrzątkiem, dodajemy słodzik. Gdy woda będzie mocno czerwona, odcedzamy. Na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy. Gdy ostygnie, schładzamy w lodówce.

Biszkopt dzielimy na dwie części. Na jedną część nakładamy masę rabarbarową, przykrywamy drugim biszkoptem. Na koniec dodajemy tężejącą galaretkę. Ciasto wstawiamy do lodówki.

Sposób na żelatynę: proszek zalewam odrobiną wody, i podgrzewam w mikrofali - zawsze jest idealnie rozpuszczona!

Tagi:

biszkopt