Sposób przygotowania:
Biszkopt z rabarbarem i galaretką z hibiskusa
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Słodzik rozpuszczamy w odrobinie wrzątku. Otręby, skrobię i proszek mieszamy. Żółtka ubijamy ze słodzikiem, stopniowo dodając - otręby, skrobię i proszek. Na koniec masę mieszamy z pianą z białek. Wylewamy na tortownicę (śr.24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 20-25 minut w temp. 180 stopni. Zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.
Rabarbar zalewamy wodą, dodajemy słodzik i dusimy, aż rabarbar zmięknie. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy. Gdy ostygnie, schładzamy w lodówce.
Hibiskus zalewamy wrzątkiem, dodajemy słodzik. Gdy woda będzie mocno czerwona, odcedzamy. Na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy. Gdy ostygnie, schładzamy w lodówce.
Biszkopt dzielimy na dwie części. Na jedną część nakładamy masę rabarbarową, przykrywamy drugim biszkoptem. Na koniec dodajemy tężejącą galaretkę. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Sposób na żelatynę: proszek zalewam odrobiną wody, i podgrzewam w mikrofali - zawsze jest idealnie rozpuszczona!
Rabarbar zalewamy wodą, dodajemy słodzik i dusimy, aż rabarbar zmięknie. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy. Gdy ostygnie, schładzamy w lodówce.
Hibiskus zalewamy wrzątkiem, dodajemy słodzik. Gdy woda będzie mocno czerwona, odcedzamy. Na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy. Gdy ostygnie, schładzamy w lodówce.
Biszkopt dzielimy na dwie części. Na jedną część nakładamy masę rabarbarową, przykrywamy drugim biszkoptem. Na koniec dodajemy tężejącą galaretkę. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Sposób na żelatynę: proszek zalewam odrobiną wody, i podgrzewam w mikrofali - zawsze jest idealnie rozpuszczona!
Magdalena88
Marika-