MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Ciasto z rabarbarem i bezą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciasto biszkoptowe z musem z rabarbaru, i słodką chrupiącą bezą. Rabarbar można zastąpić sezonowymi owocami.

Ciasto z rabarbarem i bezą

Składniki:

Ciasto z rabarbarem i bezą

 

  • biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru

 

 

  • beza:
  • 5 białek
  • 1 szkl. cukru
  • odrobina soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Ciasto z rabarbarem i bezą
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodajemy stopniowo żółtka, cukier i mąkę - miksujemy. Masę wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 25 minut, w temperaturze 180stopni. Rabarbar myjemy, kroimy w 1cm kawałki. Wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i podgrzewamy. Rabarbar puści sok więc nie dodajemy wody! Gotujemy aż rabarbar zmięknie. Skrobię rozpuszczamy w odrobinie wody, i dodajemy do musu - mieszamy. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy sok z cytryny, i stopniowo po łyżce cukru - cały czas miksując. Na koniec dodajemy skrobię. Na gotowy biszkopt wykładamy mus rabarbarowy, następnie bezę, robiąc kółka łyżką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 30 minut.