Sposób przygotowania:
Ciasto z rabarbarem i bezą
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodajemy stopniowo żółtka, cukier i mąkę - miksujemy. Masę wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 25 minut, w temperaturze 180stopni. Rabarbar myjemy, kroimy w 1cm kawałki. Wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i podgrzewamy. Rabarbar puści sok więc nie dodajemy wody! Gotujemy aż rabarbar zmięknie. Skrobię rozpuszczamy w odrobinie wody, i dodajemy do musu - mieszamy. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy sok z cytryny, i stopniowo po łyżce cukru - cały czas miksując. Na koniec dodajemy skrobię. Na gotowy biszkopt wykładamy mus rabarbarowy, następnie bezę, robiąc kółka łyżką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 30 minut.