Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Książka Kucharska: Pyszne i proste przepisy na ciasto z rabarbarem

Biszkopt z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Puszyste ciasto z kwaśnym rabarbarem idealne do niedzielnej herbatki

Biszkopt z rabarbarem

Składniki:

Biszkopt z rabarbarem

 

  • 250 g maki
  • 170g cukru
  • 4 jajka
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 ml oleju oleju
  • 20 ml wody
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 10 łodyżek rabarbaru (może być mrożony)

Sposób przygotowania:

Biszkopt z rabarbarem
Rabarbar obrać i pokroić w kostkę, od podanej ilości cukru odjąć jedną łyżkę cukru i posypać rabarbar. Odstawić na bok. Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli, jak będą już sztywne dodawać powoli cukier miksując na szybkich obrotach. Jak cukier się rozpuści w białkach, dodawać kolejno żółtka, miksując bez przerwy. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować na wolnych obrotach, dodać olej, zapach i wodę, wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Na ciasto wysypać przygotowany wcześniej rabarbar. Piec ok 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180stC. Po ostudzeniu udekorować cukrem pudrem lub lukrem.