Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Biszkopt z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

latwe, lekkie ciasto na upały

Biszkopt z truskawkami

Składniki:

Biszkopt z truskawkami

 

  • 3 jajka
  • 12 dag mąki;
  • 12 dag cukru
  • 1 mały cukier waniliowy;
  • 2 łyżki dżemu truskawkowego;
  • 20 dag truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 200 ml śmietany kremowki

Sposób przygotowania:

Biszkopt z truskawkami
Na biszkopt ubić białka na sztywno, dodać stopniowo cukier zmieszany z cukrem waniliowym ciągle ubijając, pojedynczo dodawać żółtka. Gdy cukier sie rozpusci wsypać przesianą mąkę. Ostrożnie wymieszać i wlać do okrągłej formy wyłożonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C na złoty kolor. Wystudzić. Truskawki opłukać, obrać z szypułek. Galaretkę ugotować w mniejszej ilości wody (450 ml), ostudzić.Wystudzony biszkopr posmarować dżemem truskawkowym, nałożyć obręcz, ułożyć truskawki i zalać tężęjącą galaretką. Włożyć do lodówki by galaretka stężała. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym i ozdobić ciasto.