Dvd

Dvd

Szef Kuchni
[Przepisów: 73]

Biszkopt z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Proste i pyszne ciasto biszkoptowe z galaretką i truskawkami

Biszkopt z truskawkami

Składniki:

Biszkopt z truskawkami

 

  • 1 kg truskawek,
  • 4 jaja,
  • 4 łyżki cukru,
  • 5 łyżek mąki,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • galaretka truskawkowa,
  • tłuszcz do wysmarowania formy,
  • tarta bułka

Sposób przygotowania:

Biszkopt z truskawkami
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę. Białka
ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodawać na przemian po łyżce mąki i
piany oraz proszek do pieczenia. Lekko wymieszać łyżką cedzakową,
włożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką,
wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-180°C i upiec na złoty kolor.
Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu, wystudzić i
wstawić do lodówki. Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć. Na
wystudzonym biszkopcie ułożyć truskawki, zalać tężejącą galaretką i
wstawić do lodówki.