olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Biszkopt z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Biszkopt z truskawkami, które są zalane galaretką truskawkową smakuje wyśmienicie. Ciasto proste w wykonaniu.

Biszkopt z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt z truskawkami

 

  • 6 jajek
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 300 gram truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 200 ml śmietany 30%

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z truskawkami
Margarynę umieszczam w rondlu i delikatnie podgrzewam. Stopioną margarynę pozostawiam do wystygnięcia. Jajka wybijam do miski, dodaję cukier i ucieram całość za pomocą miksera. Następnie dodaję do ciasta przestudzoną margarynę, całość ucieram, po czym dodaję mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i ponownie całość ucieram. Ciasto przelewam do formy wyłożonej papierem, po czym piekę je w piekarniku nagrzanym do 190C przez 45 minut. W międzyczasie myję truskawki i przygotowuję galaretkę truskawkową. Następnie połowę truskawek ubijam ze śmietaną i cukrem waniliowym. Po przestudzeniu biszkopt przekrajam wzdłuż, a smaruję kremem truskawkowym i przykrywam drugą częścią biszkoptu. Na wierzch ciasta kładę pozostałe truskawki i zalewam je galaretką. Ciasto wstawiam na 3 godziny do lodówki.
Biszkopt z truskawkami
Margarynę umieszczam w rondlu i delikatnie podgrzewam.
Biszkopt z truskawkami
Stopioną margarynę pozostawiam do wystygnięcia.
Biszkopt z truskawkami
Jajka wybijam do miski, dodaję cukier i ucieram całość za pomocą miksera.
Biszkopt z truskawkami
W międzyczasie myję truskawki i przygotowuję galaretkę truskawkową.